miércoles, 4 de diciembre de 2013

#laflorestadebat

             
Una setentena de veïns de la Floresta s’han trobat el pasat dijous, 28 de novembre, al Centre Social i Sanitari per debatre sobre l’estat actual i el futur del barri en el tercer debat a districtes i barris de Sant Cugat que organitza el Diari de Sant Cugat.

El debat de La Floresta s'ha celebrat al Centre Social i Sanitari de La Floresta i és el tercer debat del cicle 'El Municipi a debat’, que ja ha passat per Mira-sol i Valldoreix. Durant més d'una hora i mitja, i moderat pel director del Diari Josep Maria Vallès, el debat s'ha centrat en tres blocs, entre ells, la mobilitat dins del barri, l’habitatge públic i l’estat del districte en qüestions d’urbanisme i serveis. La sensació general dels florestans ha estat la de desampar i és que consideren que pateixen un greuge històric en comparació a altres zones més cèntriques de Sant Cugat. “Hi ha veïns de primera i de segona”, es preguntava una florestana, mentre que una atra recordava que pagaven els mateixos impostos que a tot arreu. “Arribes a Sant Cugat i veus aquells jardins tan macos; i a la Floresta és un desastre”, afegien.

La mobilitat, principal preocupació
La gran majoria de queixes dels veïns han coincidit en el fet d’apuntar cap al consistori de Sant Cugat per la seva poca preocupació per la Floresta. La urbanització del barri, asfalt de carrers, construcción de voreres és un dels punts més conflictius. Les dificultats dels vianants per moure’s ha estat una de les queixes dels veïns florestans i ha estat Joan Calderón, d’ICV, que ha tret el tema: “Sovint anar d’un punt a un altra caminant es fa difícil i és insegur, s’ha de fer la Floresta agradable al vianant”. Josep Iglesias, veí de la zona, ho ha afirmat: “Molts altres carrers de la floresta no hi ha espai fisic pels vianants i es un perill”. “Al carrer de casa no tinc ni enllumenat públic ni voreres”, ha relatat una veïna. “És molt perillós anar caminant a l’estació, anar per Emeterio Escudero és un suicidi”, comenta Joan Contijoch. Molts habitants també han comentat alguns punts de la Floresta, com al carrer Diputació o Verge de Montserrat; on s’hi han registrat nombrosos accidents de vehicles i segons expliquen no s’hi ha fet cap actuació per millorar-ho. El president del Consell de Barri, Carles Brugarolas, ha admès les mancances del barri: “A la Floresta hi ha un problema gravissim de voreres, pero hi ha molts més problemes gravíssims”, ahora que afegia: “Hi ha carrers que mai podran tenir voreres, s’ha de promoure una mobilitat pacífica”.


Desemparats
Precisament la gran quantitat de mancances del barri és el que genera la sensació d’estar oblidats per part de molts florestans. En aquest sentit, el servei d’aubobús també ha estat criticat: “T’has d’organitzar la vida segons l’autobús. Als caps de setmana des de les dotze del matí i fins les cinc de la tarda no passa cap autobús”, reclamava una veïna. Per la seva banda, Montse Inglés, també usuària del servei, apuntava: “La linia 3 passa cada hora i mitja, no indica quan tarda a venir, te deu seients… a les hores puntes anem tots de peu i amb les corbes… Fa temps que insisteixo en aquest sentit. Tenim un autobús nefast, de la guerra”.

Aparcament als voltants del Centre Sanitari
La mobilitat a l’entorn del Centre Social i Sanitari de la Floresta, on també hi és el Col·lectiu de la Gent Gran ha centrat part de la primer tram el debat sobre la mobilitat al barri. Els veïns han posat de manifest la dificultat d’accés al Centre, tant pel què fa a la qüestió d’aparcament  com amb l’arribada amb transport públic. “L’Ajuntament va privatitzar el pas de l’estació i els veïns que no podien aparcar van pujar al Centre Social. I des de les nou el mati ja no es pot aparcar i la gent que ve no pot aparcar. El problema s’ha agreujat, portem dos anys”, es queixava Francesc Bailón. A més, Consol Pagès ha reclamat una parada d’autobús a la zona: “Fa més de deu anys que vaig demanar un autobús al Centre Sanitari, on hi va gent gran, amb cadira de rodes…”. En aquest sentit, Carles Brugarolas ha indicat que l’autobús no pot fer la volta a l’avinguda Pearson i per això no hi passa. El president del Consell de Barri ha explicat que s’estan estudiant ara la conversió d’alguns carrers en vies d’una única direcció, mesures que s’inclouran en el pla director de mobilitat que es va presentar aquesta setmana als veïns. “Es va fer un pla director fa set o vuit anys i ha desapergut, hi vam estar treballant un parell d’anys. Es fan plans directors, es perden, se’n tornen a fer”, lamentava Josep Lleonart. En aquest sentit s’ha expressat Oriol Riera: “Tot el que parlem es va debatre fa deu anys. Ho vam parlar, ho vam debatre i es va aprobar i l’unic que s’han fet son permutes per poder construir”.

L’habitatge públic també s’ha tocat i és que cal recordar que el gener passat l’Ajuntament va congelar el projecte de pisos públics l’avinguda Verge de Montserrat, davant de l’oposició en bloc de la Floresta. Carles Brugarolas creu que el barri necessita habitatge públic i tot i explicar que el projecte està congelat, ha detallat que s’està estudiant les millors alternatives. Una de les propostes sorgides al debat ha estat de Josep Iglesias, que creu que l’habitatge hauria de situar-se al centre de la Floresta dedicant també un espai per a usos públics. “Hi ha suficient habitatge ja construit a Sant Cugat, que es destinin a habitatge public”, deien des de la Floresta Indignada. Manel Berenguer explicava que hi ha moltes cases buides a la Floresta i ha animat a l’Ajuntament a tirar endavant projectes de massoveria per recuperar-les.

Abocament de les aigües fecals
Una de les problemàtiques històriques de la Floresta ha estat l’abocament d’aigües fecals de les cases a rieres i al carrer per falta de xarxa de clavegueram. Sobre el paper, el tema havia estat solucionat però alguns veïns han indicat com hi ha cases que encara aboquen descontroladament les seves aigües fecals. “Un veí fa 25 anys que no està connectat al clavegueram. On van les aigues fecals? Com és possible que es permeti això al segle XXI”, exposava Carmen Heredia.
Per tancar el debat, el president del Consell del Barri ha volgut llançar un missatge optimista tot i reconèixer que els problemes de la Floresta “són molts i des de fa molts anys i falta molta inversión per solucionar-los”: “La Floresta té moltes coses positives i hem de millorar entre tots l’autoestima del barri”.

El pròxim dijous cinc de desembre es publicarà un ampli reportatge sobre La Floresta. El quart debat serà a Les Planes, cap a mitjan gener. Aquest debat ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Cugat.




No hay comentarios:

Publicar un comentario