martes, 15 de abril de 2014

Centre Direccional de Cerdanyola. Model a seguir?


El Centre Direccional és una espècie d'eixample de la ciutat de Cerdanyola del Vallès que es preveu construir durant els propers 20-30 anys. Els primers plans d'organització territorial d'aquest projecte es remunten al franquisme i actualment ha tornar a la palestra per la presentació del Pla Director Urbanístic (PDU) que regirà la construcció de la zona.

Segons el darrer PDU, el Centre Direccional, situat entre Cerdanyola i Sant Cugat, es conformarà d'una gran zona tecnològica acompanyada de prop de 4.000 habitatges, una gran pastilla comercial, parcs urbans i edificis públics. Si bé, el projecte no es lliure de la polèmica.

En primer lloc, les possibles vinculacions entre polítics i empreses adjudicatàries deixen entreveure favoritismes en l'adjudicació d'obra pública. La hipotètica construcció del centre comercial més gran d'Europa i el seu efecte sobre el comerç del Vallès així com la polèmica per l'abundància d'abocadors a la zona són altres dels punts clau que enfronten impulsors i detractors del Centre Direccional.

Miquel Margalef i Jordi Pascual del programa Punt i a part de Ràdio Floresta amb la col·laboració de Sant Cugat Inform@ han realitzat el vídeo-reportatge Centre Direccional de Cerdanyola. Model a seguir? El treball, de prop d'una hora de durada, és una barreja d'anàlisi d'adjudicacions i d'entrevistes que es divideix en quatre apartats: Gestió i adjudicacions, PDU, Entorn i Economia i futur.

Per la parts dels detractors han entrevistat a Rosa Guallar de Cerdanyola sense abocadors, Jordi Haro de Salvem Cerdanyola , Xavier Padilla i Jose Villacañas de la PAH Cerdanyola. Per veure l’efecte de l’hipotètic centre comercial a les ciutats veïnes, apareixen Julia López (roba infantil Bobadas), Marc Martí (Bar Noops) i Ramon Rubio (Autoservei Rubio), tots tres comerciants de Sant Cugat.

Com a impulsors hi apareixen Francisco Ortiz, tinent d’alcalde de Cerdanyola; i Jaume Sanz, secretari del Consorci Urbanístic. A més hi ha imatges i declaracions de la presentació del darrer PDU on van intervenir l’alcaldesa de Cerdanyola, Carme Carmona; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; i el director de l’Incasòl, Damià Calvet.


Jordi Pascual i Miquel Margalef

No hay comentarios:

Publicar un comentario